GRATIS FRAGT
ved køb over 799 DKK
FREMRAGENDE TRUSTPILOT
HURTIG LEVERING
1-3 hverdage

Hvordan vasker man en hørdug?

Et af hør-tekstilets mange fordele er, at det ikke slides op jo mere man vasker det. Tværtimod, så bliver stoffet faktisk kraftigere og glattere for hver vask. Faktisk kan de fleste hørprodukter vare en hel livstid, hvis de bliver vasket under de rette forhold. I denne artikel vil vi gennemgå anvisningerne for, hvordan man vasker en hørdug.

En flot hørdug er ligeså vigtig for at lave en smuk borddækning, som tallerknerne, bestikket, og bordets udsmykninger. Om det er til en formel begivenhed eller en hverdagsmiddag, så vil hørduge løfte niveauet på borddækningen. Ved at vaske dem ordentligt og sørge for, at uundgåelige pletter bliver renset, så vil du kunne holde liv i din hørdug i de næste mange årtier.

Borddækning langbord hvid dug

Nutildags er størstedelen af de tekstil-produkter som befinder i danske hjem lavet af bomuld. Bomuld er nemt og billigt at fremstille, og så skal man ikke gøre noget ud over det sædvanlige for at vaske bomuldsprodukter.

Hørprodukter er mere eksklusive – de er mere slidstærke og har en mere luksuriøs kvalitet, og så er de også en smule dyrere at fremstille. Derudover er der også en anderledes fremgangsmåde til hvordan og hvorledes man vasker dem – det gælder også hørduge.

Hvor ofte skal man vaske en hørdug?

Hvor ofte man skal vaske sin hørdug afhænger af hvor meget man bruger den. Nogle foretrækker kun at bruge deres hørduge til formelle begivenheder og ved højtider, mens andre bruger dem dagligt.

Hvis man er en af dem som bruger hørdugen dagligt, så må den gerne vaskes en gang om måneden, samtidig med at man spotrenser pletter når de opstår.

Hvis man kun bruger sin hørdug ved sjældnere stunder, så kan man vælge at vaske den efter hvert brug, hvis den f.eks. er blevet brugt til en større begivenhed, hvor der er blevet svinet meget på den. Ellers kan man nøjes med at vaske den et par gange om året, alt efter hvor hurtigt den bliver beskidt. Man skal bare huske at den ikke må opbevares for længe af gangen, hvis den ikke er blevet vasket inden.

En ting man ikke behøver at være bange for er, at hørdugens kvalitet bliver dårligere efter hver vask. Tværtimod, eftersom hør er så kraftigt, så vil hørdugen kun blive finere for hver gang den bliver vasket. Man skal derfor hellere vaske sin hørdug en gang for meget end en gang for lidt.

Hvordan vasker man en hørdug?

Hørduge skal helst vaskes sammen med andre hørprodukter, som f.eks. hørservietter og hørtøj.

Hørduge kan vaskes i vaskemaskinen. De bør vaskes i koldt vand på max 40 grader. For at undgå at hørdugen får permanente foldere, så skal de helst vaskes på skånsom centrifugering. Bemærk at hørdugen kan krybe op til 5 % den første gang den bliver vasket i vaskemaskinen.

Du kan sagtens bruge det vaskepulver som du bruger til alt andet standard tøjvask. Hvis der derimod også er kommet pletter på dugen, så kan det anbefales, at man bruger et kraftigt vaskemiddel.

Vaskemaskine

For at fjerne rødvinspletter fra en hørdug, så kan det være en god ide at hælde en masse salt på pletten, hvis man opdager den med det samme. Hvis man lader saltet ligge på det i et stykke tid, så vil det suge rødvinen op, og så kan man børste saltet væk.

Man kan sagtens bruge pletfjerner på en hørdug, men det anbefales at man ikke bruger blegemiddel, da det kan føre til affarvninger. Pletfjernere er mest effektive, hvis man bruger dem med det samme når pletten opstår.

Hvordan tørrer man en hørdug?

Når hørdugen er færdig med at blive vasket og du tager den ud af vaskemaskinen, så er det en god ide, at få rystet den lidt ude i haven. Herefter skal du tjekke om alle pletter er blevet fjernet. Hvis det ikke er tilfældet, så skal den vaskes igen før den bliver tørret.

OBS: Man skal helst ikke putte hørduge i tørretumleren, da det kan medføre at dugen får permanente foldere.

Hvordan man tørrer hør

Når du skal tørre hørdugen, så har du to muligheder. Hvis du ønsker, at hørdugen godt må bevare sine naturlige foldere, så kan du lade den dryptørre på en tøjsnor. Bemærk at hør generelt tørrer meget hurtigt.

Hvis du ønsker, at hørdugen skal være helt glat uden foldere, så kan du lægge den på strygebrættet. Hvis du vælger denne løsning, så er det en fordel at stryge hørdugen lige efter den er kommet ud af vasken, da det vil gøre processen lettere. For de fleste hørduge, så er det også en fordel, hvis du begynder at stryge den på den nedadvendende side, og så slutte af på den opadvendende side.

Opbevaring af hørduge

Hørduge skal helst vaskes inden de opbevares i et skab. Det er fordi, at selvom du måske ikke finder nogle pletter på dugen, så kan der stadig godt være usynlige pletter, som kan tiltrække små insekter som meldug og sølvfisk.

Det er vigtigt at hørdugen er helt tør før du begynder at folde den og gemme den væk – ellers kan det føre til permanente foldere. Hørdugen skal helst opbevares et sted der er tørt og ventileret og ved stuetemperatur.

Hvis du er i tvivl om andet i forbindelse med at vaske din hørdug, så kan du med fordel tjekke vaskeanvisningen på hørdugen. Du kan læse mere om hvordan du skal tolke symbolerne på vaskeanvisningen her.

4 kommentarer til “Hvordan vasker man en hørdug?”

  1. Nicolai Kronholm Thomsen

   Hej Gitte

   Tak for din henvendelse.

   Man kan sagtens vælge at stryge sine hørduge, hvis man ønsker at de ligger helt skarpt og flot på bordet.

   Man kan derimod lade dugen dryptørre og lægge den direkte på bordet for et mere krøllet og “casual look”.

   /Nicolai

 1. Mener I virkelig at hørduge kan vaskes i opvaskemaskine, som I har skrevet – (til tallerkener og bestik mm) ??

  1. Hej Marianne

   Det er vist gået lidt for hurtigt, da jeg skrev artiklen. 🙂

   Tak for at have gjort mig opmærksom på fejlen. Det er rettet nu.

   Hilsen Oliver

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hørdug natur
Indholdsfortegnelse

LÆS OGSÅ

Julebord
Borddækning til jul

Julen er en af de mest hyggelige tider på året, og borddækningen spiller en stor rolle for den festlige stemning. Derfor er det værd at tænke lidt over, hvordan du vil dække dit julebord.

Læs mere »
Hørdug natur
Hvordan vasker man en hørdug?

Et af hør-tekstilets mange fordele er, at det ikke slides op jo mere man vasker det. Tværtimod, så bliver stoffet faktisk kraftigere og glattere for hver vask. Faktisk kan de fleste hørprodukter vare en hel livstid, hvis de bliver vasket under de rette forhold. I denne artikel vil vi gennemgå anvisningerne for, hvordan man vasker en hørdug.

Læs mere »
Borddækning langbord hvid dug
Borddækning til konfirmation

I dette indlæg vil vi gennemgå alt hvad du skal vide, når du er ansvarlig for borddækningen til en konfirmationsfest. Du vil bl.a. finde inspiration til produkter, gode ideer til borddækningen, samt diverse tips som kan hjælpe dig med at lave en rigtig fin bordopdækning, som passer til festens stemning.

Læs mere »